Wednesday, April 6, 2011

Tips : Minuman Diet

Assalamualaikum,,
Selamat sejahtera myLOVELY readers..

Hye korang!!! Long time no update.. Sorry guys..
Korang tahu tak minuman ape yang sesuai untuk DIET? Kalau cerita pasal DIET je,, mesti ramai yang akan fokuskan kepada pengurangan dalam pengambilan makanan.. tentang minuman pula,, jarang kita ambil peduli..Is it right??huhu

So,, here fatin nak share sedikit info yang fatin baca d'majalah DARA.COM
Untuk berDIET,, kita hendaklah berdiet dari segi mengambil makanan yang sihat dan juga mengamalkan minuman DIET.. Di sini,, bukan fatin maksudkan minuman DIET yang banyak dijual di pasaran ya!!! tapi..ia adalah :

1. Air Mineral/Air Putih
  • ia sangat ideal utk hilangkan rasa haus dan yg penting ia tidak menggemukkan
  • air ini sangat sihat dan mampu mengurangkan berat badan kerana ia bebas kalori
2. Susu
  • Ia memberikan zat yg mencukupi.
  • ada pendapat menyatakan, mereka yg berdiet perlu meminum susu kerana ia mampu menurunkan berat badan sehingga 70% lebih banyak daripada mengambil kalori yang sama tetapi tidak mendapat susu.
  • So lets start with low fat milk untuk berdiet. 
3. Teh Hijau
  • sangat diperlukan oleh mereka yg obses berdiet
  • tindak balas yg terdapat dalam teh membantu pembakaran lemak
4. Kopi
  • Ia mampu mengurangkan nafsu makan sehingga 35%
  • kadungan kafeinnya, membuat si peminum bersemangat berolah raga dan mampu menaikkan denyutan jantung anda sebanyak 2kali ganda
  • tidak sesuai bagi pendeit yang mengidap sakit jantung dan darah tinggi
5. Jus Buah/Sari buah
  • Bagus untuk menambah vitamin C dan vitamin lain dalam badan
  • membantu mengurangkan kekurangan cairan akibat plasma darah yang keluar merembes dari pembuluh darah

Amalkan gaya hidup SIHAT
Till then
^_^

p/s : Minum dengan sedikit perahan limau menggalakkan metabolisme badan
p/s/s : Untuk kesan yang lebih baik dalam berDIET, amalkan BERSENAM juga..
p/s/s/s : Elakkan meminum air berais/air sejuk kerana ia boleh menyebabkan sakit2 sendi!!
p/s/s/s/s : maaf sekiranya fatin tidak sempat berkunjung balas ke blog korang dalam masa terdekat ni ya. Tapi, fatin akan BW bila masa mengizinkan..


24 comments:

kAmi dAn mEreKa!! said...

sape yg xmo kurus kan,
hehe

tp kalau nak minum teh hijau tu,mmg x mampu lah,
rasa dia, hm, =)

Raji berkata said...

hohoho ak slalu amik full cream milk jer ;D
bgus juga nih
kne byk2kan minum air kosong xD

Farhana Sahri said...

ooo...sy nk sehat wlpn kurus..yeah..ahahaha

forever love said...

atq tak boleh minum kopi.. nty gastrik makin teruk.. doc cakap...

huhu.. rindu nk jenguk entry baru kat sini

PzY said...

patut r jarang nampak kat kafe..diet rupenye....

wa khairul onggon said...

Susah giler diet2 ni hehehe.. Berat badan saya naik mendadak kebelakngan ni sbb dah x exercise.. Adoyai.. :P


* kwn2 blogger sekalian, blog lama telah didelete kerana ada masalah dan blog baru masih menggunakan dotcom yg sama. Minta jasa baik utk refollow blog saya. Terima kasih. - http://www.onggon.com

storyfromme said...

air putih memang popular dalam pemakanan cara sihat.lagipun menjimatkan :)

misz FaTiN said...

kAmi dAn mEreKa!!

banyak amalkan air putih je pun da ok.. :)

misz FaTiN said...

Raji berkata

bagusnya dia suka minum susu.. minum susu bancuh sendiri o ready made?

misz FaTiN said...

Farhana Sahri

kurus tak semestinya sehat.. so kita mmg perlu jaga kesihatan.. bykkan minum air korsong. ia baik utk kesihatan.. :)

misz FaTiN said...

forever love :

kalau tak boleh minum kopi,, amalkan minuman lain.. air kosong pun bagus. lg pun, ia mudah di dapati.. :))

misz FaTiN said...

PzY

xpernah nampak ke?.. bukan diet la,, jge kesihatan je..huhu

misz FaTiN said...

wa khairul onggon :

kamu stop terus exercise ke?.. sepatutnya,, kamu kena stop berperingkat2.. mst okey punya..

misz FaTiN said...

storyfromme

betul3x..
sokong awak.. :)

forever love said...

hhehe.. minum je.. sekarang dah diperbanyakkan minum air kosong.. lagi2 air mineral..

misz FaTiN said...

forever love

bagus3x..:))

forever love said...

hehe.. tankui ^^

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

LM suka minum kopi...tp , kan..bab susu low fat mmg LM...sgt tak suka.mesti nak full krim gak.huhu

Cute MuM said...

nak diet..
tapi bab elakkan minuman berais/sejuk tue kantoi..
cute mum hari2 minum teh ais..
huhu..

misz FaTiN said...

Lydia Miza(Aidyl Azim)

fatin pun tak suka gak.. fatin lg suka minum air masak kosong..hehe.. ;p

misz FaTiN said...

Cute MuM :

ish..ish.. tak baek sgt minum ais tu sis.. kurangkan ya..hehe.. :)

combi said...

thanks for the tips!=D

bantalbucuk said...

ala fatin..nape susu termasuk juga..tak suka minum susu..huhu..nway..thakns for the info..! ^_^

p/s : fatin sihat?lama tak tegur fatin kan..sorry dear..agak bz sikit kebelakangan ni..huhu

Far8 budak baik said...

rindu lahh kat kauu..hahahaha
weh weh..sihat ehh minum kopi..HAHA =p