Monday, January 31, 2011

Day 1 : A day be a tourist Guide

Assalamualaikum,,
Selamat Sejahtera myLOVELY readers..

Halo..halo..halo..
Sekarang fatin tengah cuti sem,,yeay!!!
..Home Sweet Home..
^_^
Fatin balik melaka khamis petang kelmarin,,
Kali ni,, fatin tak balik sorang diri ye,,
fatin balik dengan kawan-kawan fatin..
mereka datang melaka coz nak melawat-lawat melaka..
so,, fatin dan beberapa kawan fatin yang orang melaka juga,,
dengan rela hatilah menjadi tourist guide mereka..
Jom ikuti kisah kami round d'Malacca..

Sewaktu menunggu kawan kami menjemput kami di Melaka Central
dari kiri : ajar(tuan rumah juga), mira, jijah, fana, emy, risma
tengs korang coz sudi datang our place..
^_^

Da sampai melaka,, of courselah kena singgah makan ikan bakar.
Kami bersantap di Medan Ikan Bakar Umbai 

Lelaki itulah yang membelanja kami makan Ikan Bakar
Tengs Mr.Afiq
Kami rancang nak Share-share bayar bil,,
tapi,, Mr.Afiq dengan rela hati ingin membelanja kami..
owh.. segan kami di situ kerna kebaikan Mr.Afiq..
>.<


 Santapan kami,, sangat kenyang malam itu..
Ada ikan bakar, ikan masak 3 rasa, kangkung goreng belacan, sotong goreng tepung, kerang bakar, kupang sos sour.

Berposing di Muara Sungai

Lepas puas berphotogedix di kawasan medan ikan bakar itu,,
kami pun berangkat pulang ke rumah dan berehat..
Save energy for the next journey..huhu..
Thats all for our story on the DAY 1 Round d'Malacca.


Till then,,
^_^


p/s : wait for the next story.. ^_^
p/s/s : ada sesiapa yang nak fatin menjadi tourist guide mereka di Melaka?..hehe

Thursday, January 27, 2011

WoW

Assalamualaikum,,
Selamat Sejahtera myLOVELY readers..

Last weken, fatin ada join program WoW anjuran UiTM
WoW is refer to World of Work
Program ni adalah bertujuan untuk mempersiapkan diri kita untuk hadapi temuduga..
Ia juga mengajar kita cara mencari kerja berdasarkan minat kita.
so,, tak adalah kita tersilap pilih kerja.
so, bila kerja yang kita dapat adalah pilihan hati dan minat kita,
kita tak lah bosan dan berasa malas untuk bekerja..
ye tak??.. hehe..
al-maklumlah,, fatin kan student tahun akhir, so kenalah belajar ini semua..
terpaksakan korbankan hari cuti (sabtu-ahad)

Seronok join program ni, dapat beg laptop free, makanan free, fail free
^_^

Aktiviti dalam kumpulan

My groups bersama salah seorang fasilitator from LJMU

I with Mdm Deb

note : kos seorang peserta bagi program ini adalah RM 10,000.
Program ini terhad kepada 100 orang yang bertuah.. hehe..
^_^


Till then..


p/s : Fatin nak balik melaka hari ni,, SELAMAT BERCUTI kawan-kawan..
p/s/s : kepada yang tak bercuti jangan JELES ya..hehe


Saturday, January 22, 2011

Broga Hill vs Sungi Tekala

Assalamualiakum
Selamat Sejahtera myLOVELY readers,,

Yeay!!!,, fatin dapat menawan BROGA HILL untuk kali kedua,,
Tak percaya fatin HIKING untuk kali kedua? Mari tengok en3 INI
Kali ini,, fatin pergi ke sana seramai 12 orang..Sangat SERONOK pergi beramai-ramai.
KAMI mula mendaki bukit jam 6.30 AM,,dan KAMI sampai di puncak jam 8.30 AM.
Ekceli,, boleh sampai awal lagi tapi, disebabkan beberapa masalah yang tidak dapat di elakan..
Waktu pendakian kami jadi LAMA..BIAR LAMBAT ASAL SELAMAT
betul tak??
Lepas berHIKING dan peluh pun telah mencurah-curah,,
kami pun pergilah bermandi-manda di Sungai Tekala.
Terasa nikmat mandi sungai,, airnya sangat2 sejuk okey!!..
Menggigil tubuh ini..

Nothing to Say,, jom layan picha CUTI THAIPUSAM kami..
^_^

Pendakian ke puncak

Keriangan di PUNCAK BROGA!!!

.:12 of us:.


.:Sungai Tekala:.



Then,, balik dari SEMENYIH tue,, fatin pergi jumpa some of SAHABAT BLOGGER,,
kami jumpa di TASIK SHAH ALAM,,

dari kiri :  ina , yuni , elis wani , kek lapis apple, atiqnana

penat-penat pun,, fatin pergi bejumpa mereka coz tak nak menghampakan permintaan atiq..
Tengs to atiq coz belanja kami minum..
Kepada yang lain,, nice to meet u'ols


Happy sangat itu hari even sangat letih,,
Till then,,
^_^


note : Broga Hill sangat keras coz banyak batu. So if u'ols pergi sana, be careful ya. Take care.


Wednesday, January 19, 2011

Terambil atau SENGAJA ambil

Assalamualaikum,,
Selamat Sejahtera myLOVELY readers..

mood : SEDIH
kenapalah masih ada manusia yang macam ini..
tak sukanya!!!
T_T

Mengapakah fatin sedih?
Ini kerana baju fatin telah hilang di ampaian.
Fatin sidai baju itu pada waktu pagi,, 
dan balik kelas petang tadi fatin nak angkatlah kain baju di jemuran.
tup..tup.. fatin ternampak ada satu hanger fatin kosong, tiada baju yang tersangkut di situ.
oh no!!! my BAJU HILANG lagi di ampaian.
Kenapa ia perlu terjadi lagi?
Fatin pernah hilang baju sekali di ampaian pada semester-semester sebelum ini,
last sem,, fatin ada hilang tudung di ampaian
and semester ini fatin hilang baju lagi. OMG!!

so,, pada pendapat u'ols lah kan,,
mereka-mereka yang mengambil barang-barang fatin ini 
TERAMBIL atau SENGAJA AMBIL?

inilah baju yang HILANG hari ini,,
fatin baru je pakai sekali..
sedihnya!!!

Till then,,
T_T



p/s : fatin berdoa agar orang yang terambil atau sengaja ambil baju itu memulangkan kembali ke tempat asal. AMIN. 

Tuesday, January 18, 2011

Jom SHOPPING

Assalamualaikum,,
Selamat Sejahtera myLOVELY readers..

sudah agak lama juga fatin menyepikan??,,
ada sesapa rindu fatin tak?..hehe..
(fatin tahu,,mestilah tiada coz i'm not a femes blogger.. T_T)
As I said before,, bila dah masuk campus ni, for surelah,
my sweet blog akan di anak tirikan..
Yela, busy lah sekarang. Sibuk berusaha menyiapkan FYP.
Tapi,, dalam kesibukan, masa bershopping tidaklah dilupakan..hehe..
So, last sunday I went to TIMEs SQUARE untuk bershopping sakan..hehe..
KAMI bershopping start pukul 10.00 am till 6.00 pm..
sangat puas hati,, coz dapat memilih dengan aman dan beli apa yang diingikan..
balik kolej terus PENGSAN..haha..
kat sini,, fatin nak bagilah sedikit TIPS supaya anda dapat bertahan bershopping berjam-jam lamanya versi fatin..hehe..

TIPS SHOPPING BERJAM-JAM LAMA


1. Set TARGET. Maksudnya,, selagi belum dapat apa yang diinginkan, jangan pulang!!
2. Pergilah dengan KAWAN yang gila shopping juga. Maksudnya, kawan2 yang tak merengek nak balik awal..hehe..
3. Set BADGET untuk bershopping pada hari tersebut. Selagi belum melepasi badget, anda boleh terus bershopping.
4. Jangan pakai HIGH-HEELS. Ia boleh, menybabkan MOOD bershopping berkurang coz kaki akan cepat letih.
5. Jangan abaikan waktu LUNCH. Maksudnya, lunch pada waktunya bagi mengelakkan perut anda terseksa.
 6. Walaupun dah seronok bershopping, jangan lupa SOLAT pula
7. Abadikan kenangan sewaktu bershopping..hehe.. Banyakan bergambar.. so,, tak adalah boring sangat nanti..^_^

so,, setakat ini jelah yang fatin dapat SHAREkan..

KAMI si kaki SHOPPING..hehe

Lunch is important


Sharing is Caring,,
Till Then
^_^


note : sekarang ni tak dapat nak berblogwalking selalu. Line tenet semakin slow.
however, fatin akan berusaha membalas jejak u'ols bila free and line tenet laju.
so, don't forget me ya.. (^^,)


Friday, January 14, 2011

Potong KUKU

Assalamualaikum,,
Selamat sejahtera SAHABAT-SAHABAT sekalian..

Di hari Jumaat yang indah ini,,
fatin nak share lah dengan u'ols tentang pemotongan kuku mengikut sunnah NABI
Fatin penah terbaca dulu,, if nak buang kuku,,
mulakan memotong kuku d jari2 tangan..
kemudian,, barulah memotong kuku d jari2 kaki..
picha bawah ni,, adalah turutan jari untuk memotong kuku..

Jom kita follow :

Seelok2 nya,, potonglah kuku pada hari Isnin,Khamis atau Jumaat..


note : marilah kita beramal dengan SUNNAH Nabi..

Sekadar perkongsian,,
till then
^_^




tengs to Razin Khan coz sudi bagi fatin pinjam picha nie.. =)


Thursday, January 13, 2011

Aku mahu TOPUP free

Assalamualaikum,,
Selamat Sejahtera myLOVELY readers..

Pagi2 ni,, sebelum pergi kelas,, fatin nak join contest la..
Hope I'm a LUCKY person to get topup FREE..
Dapat topup free nanti,, bolehlah berGAYUT dengan MAK lama2..
Dah puas CAKAP-CAKAP dengan mak,, boleh call Incik BF sekali..
hehehehehe
^_^

tagged by : Foreverlove
Organized by : Hairil Akif

For more details, just click banner ya.

Pemenang akan ditentukan menerusi cabutan bertuah .. !!
Banya-banyak kan lah berdoa yer supaya korang dapat topup free ni ..

Hadiah Utama - Topup RM20
Hadiah Kedua - Topup RM10
Hadiah Ketiga - Topup RM5 


I wanna to tag :

Due Date : 17/1/2011



Hope I'm LUCKY,,
till then
^_^


note : Jomlah ramai2 join contest ini,, siapa TAHU anda bertuah..hehe..




  

Tuesday, January 11, 2011

selamat SEGALANYA

Assalamualaikum,,
Selamat sejahtera myLOVELY readers..


Alhamdulillah SELAMAT segalanya,,
hari ni,, i'm really tired maa...
fatin ada perjalanan yang sangat jauh harini..
Shah Alam - Seremban - Shah Alam,,
Keluar kolej dalam pukul 8.00 am then tiba semula di kolej pukul 2.45pm
from shah alam pergi serembam naek komuter,,
then from seremban,, fatin MEREMPIT balik Shah Alam semula..
Jauh tak fatin merempit??..
that why lah,, pada entry LEPAS,,
fatin minta awak2 doakan keselematan fatin dengan ayu..
1st time kot merempit jauh-jauh ni,,
LENGUH-LENGUH satu badan ni..
dah lah HUJAN tadi,, dugaan betul..

this is myMOTOR,, peneman fatin dan telah banyak berjasa kepada fatin sejak FORM4 lagi..
sayang DIE..hehe
sem ni fatin tak perlu lagi jalan kaki ke kelas,, nak pergi lab pun senang..
sukenyeee...hehehehe
cukuplah sem 1 dan sem 5 berjalan kaki ke kelas..

Tengs to mylittle KAZEN a.k.a AMI
coz tolong bawakan motor dari Melaka ke Seremban!!!


Tengs so MUCH to AYU ADILA too..
Yang,, tengs teman pergi amek motor arini..
Jasa U,, sangat I hargai!!!
if U tak teman tadi,, terpaksalah I pergi amek sesorang..
ohhh... SANGAT rasa tak berkeyakinan untuk bawa motor sesorang d'HIGHWAY..
TQVM dear..LUV U laa..
^_^


Till then..



p/s : maaf if fatin tak membalas jejak u'ols arini,, penat sangat lah.. neway,, i'll try mybest tuk jejak u'ols when i'm free..
p/s/s : tengs coz sudi singgah myblog.. senang2,,drop ur comment too.. ^_^


Monday, January 10, 2011

BacaLAH bila senang

Assalamualaikum,,
Selamat pagi myLOVELY readers..


I just want to said,,
Pray for our SAFETY today..
tengs my sayang-sayang..

before stop,, fatin nak kita sama hayati bait-bait ini..
it NICE..
^_^

*klik utk tumbesaran*


Till then,,
daa


p/s : entry ni autopublish.. huhu.. =)
p/s/s : tak semua yang kita harapkan akan pasti menjadi kenyataan.. hadapilah dengan tabah.. ^_^


Saturday, January 8, 2011

Senyum itu MUDAH

Assalamualaikum,,
Happy weekend everyBODY!!!..

Weken2 ni,, tak tahu lagi nak buat apa,,
ada sesiapa nak belanja fatin tengok MUVEE tak?.. hehe.. ;p
erm,, mestilah TIADA kan..
It's okey,, fatin saja nak share dengan u'ols sebuah lagu,,
yang boleh membuatkan kita TERSENYUM..
Love this song so much.. 
Jom tengok Lirik SENYUM
*sambil tue,, semua kena senyum tau*
^_^


Senyum senyum senyum
Senyum senyum

Verse
Kacak luar,, Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit
*ni sesuai di nyanyika pada laki2 or BF yang tengah merajuk..huhu..;p

Chorus
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
*senyum memang sgt mudah,, just gerakan bibir sampai telinga,, dah boleh buat org cair..hehe..

Akhirnya sempurna tiga album pertama
Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka
Kalau habis abjad aku rap dengan angka
Satu dua tiga anugerah diterima
Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua
Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
Ditertawakan oleh anakku Inca Medina

Oh Inca Medina orang secantik nama
Cantik luar cantik dalam cantik macam mama
Hati macam grandmanya anginnya macam papa
Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama
Wanita hari ini jaga sensitiviti
Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit
*lelaki boleh try ayat ni kpd perempuan or GF die yg tgh ngajuk,, sure die tersenyum simpullah..haha

Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan
Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan
*senyum ni,, bukan untuk orang kaya je,, semua orang bisa ber'SENYUM'

Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
Dengar kata hati perasaan jangan dilawan
Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan
Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan
Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan
Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian

Tu boleh pun senyum cantiknya gigi
Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri
Wanita hari ini harus pepandai puji
Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini

Senyum :)



note : Setiap kali dengar lagu ni,, of course fatin tersenyum..
So,, u'ols kalau rasa sakit hati or sedih,, dengarlah lagu ni,, pasti u'ols tersenyum..huhu..


Jom join contest TIQA WONDERLAND

Selamat Sejahtera u'ols
Morning!!!


Fatin nak join contest lagi,, yeay!!..
Organized by : Tiqa Wonderland

Click banner for contest T&C

Contest ni,, terbahagi kepada dua kategori;
1. Gambar Candid Saya
2. Senyuman Kegembiraan

So,, fatin dengan berBESAR hati nak try join kedua-dua kategori
^_^

Gambar Candid Saya
ni picha masa fatin organized SUKANEKA,,
tengah sibuk2 handle benda 2,, ada pula yg sempat m'candid mypicha..
huhu

Senyuman Kegembiraan
seyuman kegembiraan CRAZY kazen..hehe..
^_^


I wanna to tag :


Due date : 14 January 2011


hope I've a LUCK..
DONE






Friday, January 7, 2011

Keberkatan Surah Yasin

Assalamualaikum,,

Selamat Sejahtera myLOVELY readers..

Apa khabar u'ols sekalian?
Semoga awak sihat-sihat sahaja..
Sempena HARI YANG PENUH BARAKAH ni,,
fatin nak 'share'lah dengan u'ols tentang keberkatan SURUH YASIN.

RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud: "Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:


1. Apabila orang lapar membaca surah Yassin, ia boleh menjadi kenyang.

2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.

3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.

4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.

5. Jika terpenjara akan dibebaskan.

6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.

7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.

8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.

9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.

10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.

11. Rasulullah s. a. w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin, nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.

12. Sabda Rasulullah s. a. w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".

13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yassin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.

14. Rasulullah s. a. w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yassin dan rakaat kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya dihadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya ditangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.



note : Marilah kita sama memperbanyakan membaca SURAH YASIN
'Segala yang baik jadikan panduan, Segala yang buruk jadikan sempadan'


Thursday, January 6, 2011

GiveAway EdY : Awak Busuk!

Assalamualaikum,,
Selamat Pagi myLOVELY readers..

oh,, fatin nak join GiveAway Pula..
Orang dah tag,, fatin joinlah..
Lagipun,, selagi belum bertambah busy denga kerja-kerja amal,,
baek join cepat-cepat,, tak adalah melepas nanti..huhu..^_^

Tagged by : Kak Et
Organized by : E.D.Y



Due date : 12.1.11 on 11.59AM


Nak tahu hadiahnya,, meh klik kat SINI


I wanna tag kawan2 yang wangi.. >_<
RAJI
ATIQ



p/s : Edy,, Saya tak BUSUK tau.. ;p


Hope i'm a LUCKY person!!!
Till Then,,
^_^




Lucky Draw : Sukasuki2

Assalamualaikum,,
Selamat sejahtera myLOVELY readers..

I joined LUCKY DRAW,,
Organized by : Blog SukaSukiMAin2


Due Date : 11/1/11

Marilah kita ramai2 join LUCKY DRAW ni,,
tuah ayam nampak di kaki,, tuah manusia...??huhu..

Hope I've a LUCK!!!
Till then,,
^_^



p/s : sesiapa nak join LUCKY DRAW ini dialu-alukan,, just click banner untuk T&C





Wednesday, January 5, 2011

Final PROJECT oo.. Final Year!!!

Assalamualaikum,,
Selamat Sejahtera myLOVELY readers!!

Apa khabar awak-awak sekalian??..
Hope semua sihat-sihat belaka la ye..
Bagi semua student-student,,
tak kiralah student sekolah ke,, student kolej ke,, student U ke..
Korang jangan DEMAM terkejut pula coz dah start kelas..
Al-maklumlah,, dah hampir 2 bulan HONEYMOON kan..huhu.. ;p

For me,, this sem is myfinal sem...
of courselah,, sangat2 tough okey...
from now onward,, fatin akan berusaha keras untuk menyiapkan,,
my FINAL YEAR PROJECT (FYP)!!!
fatin just nak bagitahu u'ols ni,,
yang mana,, my chemical for FYP ni,,
sangat-sangatlah BERTOKSIK thats mean,, bahaya if terkena tubuh..
adusss.. I should handle this chemical with care..
tak nak lah nanti,, SAHAM jatuh if terkena chemical itu..huhu..;p

inilah myLAB for FYP,,
see,, Makmal Bahan Termaju okey!!
semua bahan chemical kat dalam ni,, sangat mahal tau..
macam chemical yang fatin guna (Thallium),, 1.0g je da beratus2..mahalkan?..
so,, calculation mesti betul,, tak naklah guna sampai membazir benda tue..

                         
Working with THALLIUM?..
It's compulsory to wear MASK and GLOVE.
see,, thats why lah,, I wear mask and glove and lab coat also!!
Jaga keselamatan babeh..
tak nak saham jatuh..huhu..^_^

..............................................................................................................................

I already got ur present..
THANK YOU VERY MUCH ya..
^_^
fatin bertuah dapat keychain dari SINGAPORE
(tak dapat pergi jalan-jalan sana,, dapat ole-ole pun jadilah..huhu..)

note : The Beauty In Ugly nak buat GA lagi pada 5/1/2011.
meh ramai2 serbu blog EDY jom!!!



Selamat Maju Jaya semua,,
Till then,,
^_^