Monday, August 16, 2010

iNikaH DugaAn??..

salam bloggers..

Last weken,, fatin rancang tak nak balik melaka coz baru je balik jumpa mak minggu before ni yg fatin rayu kat driver sebab tak ada tiket tue.. lagipun,, on saturday tu,, fatin ada kelas.. actually,, fatin tak suka sangat balik rumah hari sabtu. coz rasa sekejap saje dapat duduk rumah..xbesh la.. so,, petang sabtu tue,, fatin pun pergi la jalan2 with roomate.. kami pergi PKNS je,, coz saja2 je nak usha baju raya..huhu.. suke tengok baju2 kat sana.. lawa2 la.. ada sapa2 nak belikan untuk fatin tak??..hehe

Masa tengah jalan2 tue,, tiba2 fatin tergerak nak call mak.. masa call tue,, fatin dengar suara mak macam lain je.. fatin pun tanya la,, 
'mak tak sehat ke?' 
'mak ok je la'
'mak tipu la,, lain je atin dengar suara mak ni'

then,, bila fatin dah paksa mak cakap,, baru mak bagitau hal sebenar.. Mak cakap,, mak jatuh bilik air semalam jumaat malam,, kaki mak retak.. fatin pun terkejut la coz mak langsung tak bagitahu fatin.. sedih je.. sampai hati mak.. fatin tanyalah kenapa mak tak bagitahu fatin,, mak jawab :
'mak tak nak susahkan atin dan buat atin risau.. lagipun,, mok teh da bawa mak gi hospital da..mak ok je la..'

kenapalah mak perlu fikir begitu??..sedih sangat..T__T
Lepas call tue,, fatin terus je balik melaka.. fatin perlu balik coz nak sangat tahu keadaan mak macam mana.. even mak kata tak payah balik,, fatin nak balik juga..nasib baiklah ada bas mase tue..

sampai kat rumah,, fatin tengok mak susah untuk bergerak dengan tongkat.. nak diri lama2 pun tak boleh coz mak cakap kaki dia rasa bisa2.. tak ada orang jaga mak,,sapa nak siapkan makanan berbuka ngan sahur untuk mak,, sapa nak basuh baju mak.. mak duduk rumah sorang2 je..kesian mak.. kejamkah fatin??.. sebab tak mampu jaga mak, masa mak sakit?.. ikutkan hati,, fatin tak nak balik shah alam hari ni,, fatin nak jaga mak.. tapi,, mak tak bagi,, mak kata jangan ponteng kelas,,mak boleh uruskan diri  sendiri..sedihnya fatin rasa T__T

kaki mak yg kene semen..

kaki mak retak dr jari telunjuk sampai jari kecik..

dibalik senyuman,, tercalit 1001 kedukaan..


.:atin doakan mak cepat sembuh.. atin sayang mak sangat2:.
.:maafkan atin sebab tak dapat jaga mak:.
semoga dugaan ini dapatku tempuh dengan tabah
amin..

18 comments:

E.d.Y said...

sabar la..ni baru digaan kecil

edy dulu time arwah nenek meninggal, family tak bagi tau pun...alasan xmo ganggu study kat asrama...sedih giler

misz FaTiN said...

edy : ok,, fatin mmg kena byk2bersabar je.. erm..mgu ni nak blk uma,, tapi sbtu n ahad ada test pulak.. sedih je rasa..

ASaDa RyutaRo said...

errkk.. dugaan betul ni..

hope mak kamOo cepat sembuh.. susah gak nak bgerak klu dh simen.

tapi Allah duga hamba-Nya takkan lebih dari keupayaan yg hambanya miliki.. pasti ada hikmah d sebalik dugaan yg dtg..

bersabar.. besar maksud perkataan ni..

ataicha said...

semoga mak fatin cepat sembuh yer..
mmg kesian gak bila fatin kata xde sapa2 nak tolong dia kat umah..

misz FaTiN said...

Asada : Tq doakan mak fatin.
betul kata asada 2,, Allah maha mengetahui kekuatan hamba2-Nya.. Fatin harap,, fatin dapat tempuhi ini semua dgn sabar..T__T

misz FaTiN said...

ataicha : Tq ataicha..
fatin is d'only child in family.. sbb 2 xde org lain leh jaga.. nasib baek uma fatin dkt2 ngn uma nenek n sedara2,, fatin arap mereka dapat tgk2 kan mak fatin..

E.d.Y said...

xpe..doa anak yang soleh/solehah insyaAllah mengubat kedukaan dan memberi kesiahtan untuk mak fatin..amin...

farah@pa'in said...

sayang..kuatkan semngt tau, agak teruk kaki mak kamu..insyAAllah cepat sembuh.same2 doakan k-=)
yang, i nak sign kat simen putih tu leh x..?hihi gurau jerk;D

misz FaTiN said...

edy : thanks edy..

pain : yang,,TQ tlg i ari 2.. nnt raye meh la dtg ruma..

Ridhuan said...

wah so sad.. lps baca ni baru tingat.. my mom pun bila sy balik baru nk cter.. kalo tepon x penah ckp ape2 pun.. hope she's ok.. miss my mom so much..

misz FaTiN said...

ridhuan : kenapa ibu2 mst selalu begitu ye?.. erm..klu rindu ur mom,, balik la uma..^_^

Ridhuan said...

ibu tetap cuba xnak susahkn anak.. i'm working and umh jauh kt kedah tu.. raya baru balik huhu.. tiap hari tingat nk buka posa ngan mak..

KS said...

inna lillahi... sabar ya brother

Lovely Mommy... said...

salam fatin.. masa baca posting nih tergerak nak reply.. sue dulu had da same experience; sue study kat UM masa tu n my mom alone in gombak all da time. nak jadi cerita hujan n bumbung bocor mak sue balik kerja lampu plak shot sbb kilat kuat sgt agaknyer and she slipped on a patch of water jatuh n broke her knee cap. bayangkan she was alone in da dark. somehow tak dapat call sue as i had night classes and only after one hour baru able to reached me and i rushed back home. nak jadi cerita sbb kan hujan lebat tu jalan paham banjir n jam so i was stuck there for another hour, sampai rumah ambulance tgh angkat my mom masuk van n i terus naik ambulance jerk!!!! masa tu Tuhan je lah tau pandangan semua manusia kat situ pada myself as if im da most horrible anak lah.. nak jadi cerita, my mom kena went thru surgeri n pasang besi kat kepala lutut tu sbb tempurung tu dah retak n she was quite old lah kan.. sue ponteng class about 2 minggu kena jaga mak sbb dia tak boleh gerak walaupun pakai tongkat sbb my mom big size.. lepas habis cuti i had to go back to UM and had to leave her all on her own.. strong woman she is and after a while dia boleh drive n back to work. cuma Tuhan je lah tahu sakit yang dia tanggung.

so now at da age 30 i was diagnosed with breast cancer n baru jer 2 bulan habis treatment. sepanjang i buat chemo n radiation my mom yang jaga i full time.. and sepanjang itulah mcm2 sakit i dapat rasa due to chemo side effects termasuklah sakit n bisa2 tulang. so in God's way He showed me how my mom felt when she was alone dulu. i regret my whole life now for doing that to her..

so beb, moral of da story is.. blaja rajin2 and make ur mom proud of u ok? dia sanggup susah senang sendiri asalkan u tak runsing fikir kan keadaan dia, so make her sacrifice worth while..

i believe ur mom is a strong woman just like mine.. take care dear n sorry lah celoteh panjang plak ahaks..

malessa salleh said...

subahanallah..
elis tak tahu sal benda nie..
if elis x bukak blog k.ten nie..
mektam dh ok ke skrg?
setiap yg berlaku mungkin ade hikmah.
antara kita sedar dan xsedar jer.
hope mektam cpt sembuh.
amin...

malessa salleh said...

subahanallah..
elis tak tahu sal benda nie..
if elis x bukak blog k.ten nie..
mektam dh ok ke skrg?
setiap yg berlaku mungkin ade hikmah.
antara kita sedar dan xsedar jer.
hope mektam cpt sembuh.
amin...

misz FaTiN said...

lovely mommy: sabar betol kak sue menepuhi segala dugaan2 2.. fatin kagum dengan kak sue.. sangat terharu baca ur story.. i always think dat i got the bigger dugaan,, but i'm totally wrong..ramai lg yg dapat dugaan lg teruk but,, they can manage it.. so,, i also can do like them..

ya..u rite.. i must to study hard to make myproud with me..

thank 4 ur advice,, i'm realy appreciate it.. u just give me a spirit to make me wake up from those thing.. TQ sis..

misz FaTiN said...

elis : mektam ok.. tapi,, kak ten just kesian kat dia kena duduk ruma sowg2 dgn keadaan mcm 2.. sgt susah nak bergerak.. smlm kak ten call mak,, dia ckp skrg kaki dia bisa2.. coz byk bergerak utk wat keja ruma.. kesian mymum..T_T