Wednesday, September 15, 2010

.:Persamaan Pisang dan Hati:.


marilah kita sama2 hayati kisah ini,, mungkin ia boleh menginsafkan kita.


Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.

Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.

"Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya" beritahu Cikgu Maryam. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.

Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

"Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?" tanya Cikgu Mayam. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

"Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu" beritahu Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci.


Marilah kita sama2 memaafi antara satu sama lain,, janganlah kita membebankan hati dengan tompok hitam yang boleh menggelapkan kehidupan kita.. Buang yang keruh, ambillah yang jernih.


Credit to: azh 

14 comments:

rammyd said...

nice story with great moral. :)

misz FaTiN said...

u r rite.. ^_^

E.d.Y said...

wah..bagus cite ni...

DaddyDian said...

bagus cerita ni.. created link to my blog :)

rome said...

great entry...can i copy paste to my blog..i love it so much!!!!...i lernt a lot from tis story...

farah@pa'in said...

stOry yg sgt bermakne..haha tapi pisang memang busuk pOn!ngeh3x mish u syg!da lame xjengOk u kan...hehe

misz FaTiN said...

edy : mmg bagus sgt cite ni,, sbb 2 fatin share ngn u ols

misz FaTiN said...

daddydian: tq tlg share cite ni ngn kwn2 laen..^_^

misz FaTiN said...

rome : can la.. story yg memberi manfaat to others.. apa salahnye..^_^

misz FaTiN said...

pain : mish u 2.. mmuaah..mmuaahh..^_^

Eyriqazz said...

setuju...ambil yg jernih buang yg keruh

P/s :dijemput join
My Raya Moments Contest

E.d.Y said...

rajin2 share lg cte best2

misz FaTiN said...

Eyriqazz: saya sokong kamu ^_^

misz FaTiN said...

edy: insyaallah