Wednesday, March 9, 2011

otot KOYAK..ada ke?

Assalamualaikum
Selamat sejahtera myLOVELY readers..

hye korang!! buat ape tue? 
entry kali ni,, fatin just nak tanya korang sikitlah..
erm.. sapa ada pengalaman dalam mengalami keadaan...
OTOT KOYAK?..

I'm getting CONFUSED

I just want to know,, how it be happen?.
sakit tak bilamana otot itu terKOYAK?
apakah symptom2 yg dialami?
perlu ke kita berjumpa doktor?
dia senang baik tak?
terbanyak pula fatin tanya..huhu..
maaf



help me by answer all d'Q ya
till then
^_^




44 comments:

d_tieah said...

Otot koyak? Camne tu?
Ce citer ce citer..
Hahahaha..
Tak tahulah..



Entry Terbaru : Rahsia Tentang Tidur Yang Perlu Anda Tahu

.:hanna radzi:. said...

ada la dear...
i cant explain much but try search for sprain & strain.
sory xdpt terangkan psl tu sebab dah lupe.but try la search words yg hanna bagi tadi tu.
may be it can help u :)

Inspirationalefeks said...

entgla .. sy pn xde otot :P

Raji berkata said...

owh mcm menakutkan jer otot terkoyak o.O

Dda Ly said...

ade..ade..my hubby penah kne..otot pernafasan plak tuh..pastuh susah nk breathing..huhu

meh ke rumah..

~saye masih mude lah!~

keep in touch ye..♥♥♥

Dda Ly said...

owhh lupe nk jawab..hih my my hubby pye case tuh, die baik sendiri..sbb time tu actly die aktif volleyball..tu yg otot koyak..so doc suruh rest..:)

bantalbucuk said...

kita pernah dengar juga..tapi tak tau juga la fatin macam mana otot koyak tu..huhu

misz FaTiN said...

d_tieah : kita pu tak tahulah.. sbb tu tanya..huhu

misz FaTiN said...

.:hanna radzi:.
its okey.. nwy,,tengs a lot.. :)

misz FaTiN said...

Inspirationalefeks :
xde otot?.. erm..pelik tue..huhu

misz FaTiN said...

Raji berkata :
tue la pasal.. tak tau ia serius atau tak..huhu

misz FaTiN said...

Dda Ly : owh..biasa otot koyak mmg sbb aktif ngn sport ek?..aishhh.. sob..sob..sob

misz FaTiN said...

bantalbucuk : sama lah kita.. penah dgr je.. xpnh nak amek serius pun..huhu

forever love said...

kalau otot tue koyak..rasa sakit sangat kat tempat tue...

perlu sebab papehal senang nk tahu..kadang2 kita sendiri x perasan otot kita koyak...nty doc akan suruh byk rest je..

senang baik x.? hurm bergantung dengan keadaan pesakit tue..if die aktif gak..kemungkinan besar otot tue boleh bertambah koyak..if die byk rest..kurang gerak..cepat la baik ny...

tapi if dah baik..tp die still aktif macam b4 tue..kemungkinan lagi otot die akan koyak balik..

kawan atq pernah rasa bnd nie.. pastu efact die..selalu krem kat tempat tue

Puan Besar Shag Yahaya said...

Otot terkoyak ni selalu jadi kat atlet atlet lah. Lagi lagi bola sepak. Dah tua tua, otot pun tua. Jadi, tak boleh lah nak ganas ganas sgt gerak. Dan, orang cakap, otot koyak ni sakit dia memang gila. Kalau tak, tada nya dapat cuti 2 3 bulan ;D



Eh, betul ke? Kakakaka.

Enna Banana said...

otok koyak? errr..apakah?
neway i miss u a lots okay yayunk! wink wink >.<
so for being bz :(

FarhanaFabulous said...

otot koyak?? tak pena mengalami pun..

d_tieah said...

Nak cakap yg hati koyak tu aku tahu lah..
Maksudnya kite kecewa tahap gaban dah..
Hahahaha :)

Entry Terbaru 1 : Krisdayanti Follow Twitter Aku???
Entry Terbaru 2 : Kentut Punya Pasal Orang Tersayang Dilupakan

misz FaTiN said...

foreverlove :
tengs atiq for sharing ur frenz experience.. :)

misz FaTiN said...

Shag :
fatin pun slalu dgr ygnye sakit ni bese kena kat atlet.. cuti sampai 2,3 bln.. bahaya tu otat koyak ni.. ngeri plk..huhu

misz FaTiN said...

Enna Banana :
fatin pun tak pasti,, sbb tu tny..
miss u to dear.. :)

misz FaTiN said...

FarhanaFabulous:
tak dapatlah awak nak tlg jwb soalan kita ek..huhu

misz FaTiN said...

d_tieah :
hati koyak bahaya woo.. Sentap gila..hehehe.. ;p

forever love said...

ur welkam sis... atq share apa yg atq tahu.. tp xtaw la betul ke x...

bantalbucuk said...

bahaya ni fatin..kt kena mek serius ni mulai sekarang.. ^_^

PzY said...

otot koyak pzy xtau..but otak koyak pzy tau laa..huhuhu mcm sy laaa..huhuhu..pape pon yg koyak g laa jupe Dr. ASAP!!!

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

uihhhhh kalau koyakkkk nak jahit balik gi hospital kan...

nora said...

otot koyak??? atlet mesti tau ni

aku tak tau ar, aku kaki bangku, takde otot :p

ENTRY HOT : dia tinggalkan aku...

Bazilah said...

tanyela atlet2..doktor ke hohoh. kite tak penah lagi otot terkoyak

Kei Seichi said...

hye...just nak share ape yang sy taw je...=)

otot koyak ni fenomena biasa..sume orang alaminye cuma kita x perasan.otot ni bukan la macam otot orang bina badan tu sebab kalau manusia x da otot,maknanya xkan boleh gerak la..sebab penarikan dan penolakan otot tu yang buatkan tangan boleh bengkok and kaki boleh jalan dan sebagainye...

otot koyak akan berlaku supaya otot tu boleh tumbuh balik.xkesah la koyak sikit atau koyak banyak.biasanya atlet akan alami koyak otot yang banyak.kalau tengok body builder tu,diorang akan buat exercise then otot akan koyak(dalam keadaan terkawal).then bila otot tu tumbuh balik,akan berlaku penambahan otot 2 kali ganda...

panjang jugak nak cerita ni...nanti saya buat entry pasal ni...hehe...datang la blog saya...insyaallah akan buat entry pasal ni...

http://geekzster.blogspot.com/

misyamissyou said...

aa..dah lame gile xblaja sains..yg kite fhm otot koyak sbb otot tu mengalami tekanan mase kite buat aktiviti fizikal cth angkat bnde berat..sbb kite xbiase buat aktiviti tu..mcm kalau sblm ni xpnh buat sit up, ttbe hri ni buat kite buat sit up 100x..rase skt kn? aaa sbb tu la..tp dh lame2 dia baik sndiri..kes teruk definitely kne jmpe doktor..

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

uihhhhh otot koyak atlit ajerrr selalu kena.... tapi makan masa nak sembuh.....

aLieF si Muncung ManiS said...

sape yang otot koyak ni??fatin ke??actually berdasarkan pandangan alief,,mmg perlu kita jumpa doctor kalau kita rasa sakit kat otot..makin2 sbb otot penting utk badan kita..kalau koyak sikit tak ape..sbb badan kita mmg dah set utk baiki otot rosak..kalau koyak byk dan menyakitkan,,mungkin bahaya..so,better jumpa doctor..sbb otot koyak boleh menyebabkan ginjal rosak..mekanisma nye alief susah nak terangkan..hehe..so,,better gi jumpa doctr k..

PzY said...

fatin busy ke..lame x on9

misz FaTiN said...

forever love : okeh.. berguna gak info atiq tue.. :)

bantalbucuk : tue la pasal.. mmg kena hati2 ni..

PzY : nak jumpa DR takut la..hahaha

misz FaTiN said...

Afzainizam : otot pun kena jahit2 ea kalo koyak?.. tak tahu la.

misz FaTiN said...

nora : kaki bangkukah?.. baru igt nak ajak maen futsal..hahaha

misz FaTiN said...

Bazilah : baek.. ^_^

misz FaTiN said...

Kei Seichi : nice sharing.. i wait for your entry bout dis.. :)

misz FaTiN said...

misyamissyou : tengs give some info.. maksudnya,, otot koyak ni perkara biasa la ek?..

Kei Seichi said...

meh bace pasal otot koyak kat sini...

http://geekzster.blogspot.com/2011/03/otot-aku-sudah-koyak.html

=)

misz FaTiN said...

aLieF si Muncung ManiS : fatin tak tahu lah otot fatin koyak ke x.. cuma sejak akhir ni,, kaki fatin jadi cepat lenguh2 n sakit kadg2. tu yg try tnya korang if tahu ke tak tentang ini..
nwy,, tengs sharing alief. :)

Anonymous said...

saya baru je baik dari koyak otot bahagian perut. sakitnya tak tau nak cakap.sakit sangat. duduk diam sakit, jalan lagi sakit. ingatkan kut appendik. bila jumpa doktor, dia kata otot koyak. dia kata berlaku bila kita buat aktiviti luar dari kebiasaan seperti angkat benda yang terlalu berat atau naik tangga. ubatnya rehat dari buat kerja. doktor bagi ubat tahan sakit dan tampal koyok yang besar kat kawasan tu.

haida said...

otot koyak ne biasa juga dengar dari kawan2 yg aktif suka...kalau lambat rawat alamat siap la....huhuu