Tuesday, June 8, 2010

Hati Batu

aku sangatla xmengerti dengan orang yg hati batu,,
tidak peduli atas nasihat org lain..
sepatutnye,, kita kena jadikan nasihat/teguran itu sbg panduan..
yg baik kita jadikan teladan,,yg buruk wat sempadan besaq2 punya..huhu
dlm hidup ni,,kita kena sedar kedudukan diri sendiri..
janganlah hidup dengan melebih2kan sesuatu yg kita xmampu..
ia pasti akn membinasakan diri kita kelak..
sentiasalah ambil ikhtibar drpd ape yg berlaku disekeliling kita,,
hiduplah secara sederhana,,baru aman sentosa...
renung2kanlah..=))

so,,en3 kali ni aku nak share ngn korg pasal tanda seseorg itu mendapat penyakit hati batu,,huhu..

Hati adalah sumber ilham dan pertimbangan, tempat lahirnya cinta dan benci, keimanan dan kekufuran, taubat dan sikap degil, ketenangan dan kebimbangan. Hati juga sumber kebahagiaan jika kita mampu membersihkannya namun sebaliknya ia merupakan sumber bencana jika kita gemar menodainya. Aktiviti yang dilakukan sering berpunca daripada lurus atau bengkoknya hati. Abu Hurairah r.a. berkata, "Hati adalah raja, sedangkan anggota badan adalah tentera. Jika raja itu baik, maka akan baik pula lah tenteranya.. Jika raja itu buruk, maka akan buruk pula tenteranya" . Hati yang keras mempunyai tanda- tanda yang boleh dikenali, di antara yang terpenting adalah seperti berikut: 

1. Malas melakukan ketaatan dan amal kebajikan 


Terutama malas untuk melaksanakan ibadah, malah mungkin memandang ringan. Misalnya tidak serius dalam menunaikan solat, atau berasa berat dan enggan melaksanakan ibadah-ibadah sunnah. Allah telah menyifatkan kaum munafikin dalam firman-Nya yang bermaksud, "Dan mereka tidak mengerjakan sembahyang, melainkan dengan malas dan tidak (pula) menafkahkan (harta) mereka, melainkan dengan rasa enggan." (Surah At-Taubah, ayat 54) 

2. Tidak berasa gerun dengan ayat al-Quran


Ketika disampaikan ayat-ayat yang berkenaan dengan janji dan ancaman Allah, hatinya tidak terpengaruh sama sekali, tidak mahu khusyuk atau tunduk, dan juga lalai daripada membaca al- Quran serta mendengarkannya. Bahkan enggan dan berpaling daripadanya. Sedangkan Allah S.W.T memberi ingatan yang ertinya, "Maka beri peringatanlah dengan al-Quran orang yang takut dengan ancaman Ku." (Surah Al- Qaf, ayat 45) 

3. Berlebihan mencintai dunia dan melupakan akhirat 


Himmah dan segala keinginannya tertumpu untuk urusan dunia semata- mata. Segala sesuatu ditimbang dari segi keperluan dunia. Cinta, benci dan hubungan sesama manusia hanya untuk urusan dunia sahaja. Penghujungnya jadilah dia seorang yang dengki, ego dan individulistik, bakhil serta tamak terhadap dunia. 

4. Kurang mengagungkan Allah 


Sehingga hilang rasa cemburu dalam hati, kekuatan iman menjadi lemah, tidak marah ketika larangan Allah dilecehkan orang. Tidak mengamal yang makruf serta tidak peduli terhadap segala kemaksiatan dan dosa. 

5. Tidak belajar dengan Ayat Kauniah 


Tidak terpengaruh dengan peristiwa-peristiwa yang dapat memberi pengajaran, seperti kematian, sakit, bencana dan seumpamanya. Dia memandang kematian atau orang yang sedang diusung ke kubur sebagai perkara biasa, padahal cukuplah kematian itu sebagai nasihat. "Dan tidaklah mereka (orang-orang munafik) memperhatikan bahawa mereka diuji sekali atau dua kali setiap tahun, kemudian mereka tidak (juga) bertaubat dan tidak (pula) mengambil pelajaran?" (Surah At-Taubah, ayat 126)
Sumber dari : Cik GoOgle(^_^)

p/s: aku akui,,yg aku ni bukan seorg yang perfect,,tapi,,aku selalu berfikir untuk menjadikan diri ini seorg yg baik kpd Allah,,mak,,keluarga dan sesiapa sahaja..

No comments: