Monday, June 28, 2010

Kesian Adik2!! BEg??

hye my blogger frenz!!.. Saya baru je balik dari Melaka pagi tadi.. Sangat seronok bercuti di rumah..huhu.. Pagi tadi rasa macam xnak bangun je.. Rase macam xnak balik Bangi je.. sgt tidak besh bile tiada cuti sem..uwaaaaa =( So,,bile balik sekali sekala tue,, rase sangat besh dapat duduk uma ngan mak!!.. Boleh g jalan2 ngan mak.. G makan macam2 kat luar.. mak belanja mesti la besh..huhu.. Pastu leh maen nangis2 ngn mak.. boleh cite macam2 kat mak.. n mak pun boleh luahkan perasaan kat saya..(^_^)

Beg.. Oh.. Beg Berat

Ermm..Mase saya drive odw g Bangi pagi tadi,, saya on la my favorite radio channel.. HOT FM.. Lebih Hangat dari Biasa!!.. huhu.. and then,, saya dengar la hot chat pagi ni macam bese..dengar la sore FBI, FAFAU,AG.. Topic die pagi ni adalah,, Beg adik2 berat ke sekolah.. kecian adik2 kecil tue.. budak zaman sekarang da la comel2 je,, pastu kene angkat beg berat pulak.. bukan satakat 1-2 kg.. tapi lebih kurang 5kg sehari.. amat la kesian mereka.. Kalau saya kene angkat 5kg beras pun saya da rasa berat,, inikan pula adik2 kecil itu.. kesian mereka.. Then, adalah parents, cikgu sume ada call HOT FM bagi memberikan pandangan mereka terhadap hotchat pagi nie.. Ada yang setuju n ada gak yang kata tarak kesah.. huhu.. Bagi yang cikgu tue die cakap,, "berapa berat beg yg dibawa oleh pelajar2 adalah sama dengan jumlah ilmu  yang seorang pelajar tue dapat di sekolah.." saya rase pun,, betol la juge ape yang cikgu itu perkatakan.. Dalam menuntut ilmu nie,, kite kene banyak berkorban.. Baru lah die akan jadi berbaloi2..hehe.. Tapi,, kalau boleh tue, pihak yg berwajib tue,, kene la tolong fikirkan cara yang efficient bagi memudahkan anak2 kecil itu..kesian mereka..

Pastu kan,, ada pulak sorang pakcik nie call.. Die cite lah pasal beg anak nye berat.. Anak die pun kadang2 tidak terlarat nak angkat.. and one day 2,, anak die pun memohon sesuatu dari pakcik tue.. Anak nye berkata,, "Ayah, tak de ke beg sekolah yang ada remote control.. Nanti senang sikit nak bawa,, xde la berat sangat". Amat lah cerdik anak pakcik itu.. Kagum gak,, ada sape2 tak yang nak sahut cabaran itu budak kicik.. Moh la kite wat beg sekolah ada remote control pulak.. Zaman dah canggih,, thats is not impossible.. huhu..

2 comments:

E.d.Y said...

teringat time sekolah rendah dulu..semua buku sumbat dalam beg..bawak hari2..nasib xbongkok...hehe

misz FaTiN said...

nasib la xbongkok.. kalo bongkok,, edy jadi la atuk2 si bongkok 3..huhu..