Saturday, February 5, 2011

boleh PERCAYE ke? RM6K bayar RM2K saja.

Assalamualaiknum,,
Selamat Sejahtera myLOVELY readers..


Hari ni, fatin just nak share dengan korang pasal apa yang terjadi dekat fatin, mymum dan kawan mak. Semalam kami pergi membeli barangan dapur di TESCO. Then, masa keluar tu kami ditahan oleh seorang salesman. Dia menjual barangan berjenama : 
Korang pernah dengar tak?

Then, mamat itu pun berkata kepada mymum dan mama (kawan mymum) 'Saya nak Bagi Barangan Free ni, mehlah makcik luangkan sedikit masa.' So, disebabkan macam masa kami free je, kami pun dok lah medengar celoteh beliau. Pastukan,, dia pun suruhlah kami isi borang, pastukan, kami pun dapatlah barangan FREE itu.. Tada,, ini dia :
tempat isi minyak masak

Pastukan, dia berkata lagi 'Makcik, silalah buka kotak ini, dalam barangan FREE ini, ada voucher tau.' (bape banyak pastu la..hehe.. )


Jeng..Jeng..Jeng.. Mula2 mymum buka dulu angpau itu.. waahhh.. voucher RM200. Then,, mama pula buka angpau yang ada dalam kotak hadiah FREE itu.. Masa tengok voucher itu, kami terkejut kot!!! Bukan setakat kami je,, dengan si Salesman itu pun turut terkejut. Owh,, tidak Percaya okey..  Mama mendapat voucher RM1000 okey!!..
Kami mengesek2 mata berkali2 kerna tak percaya..huhu

Si Salesman tue pun kata ' Eh,, makcik ini maybe tersalah cetak kot, voucher yang paling tinggi pun RM500 je.' (dia pun menelefon bos-nya). Pastu, bos dia pun berkata, in Malaysia ada 5 je angpau yang bernilai RM1000..(Si salesman pun xtahu perkara tersebut).. Kira mama bertuahlah on that day. Bertuah ke?.. erm.....then, si mamat salesman itu pun suruh kami membeli barangan berliau dengan menggunakan voucher itu.(Barang2 FRICO sangat mahal okeh..if guna voucher dia pun, still kena bayar guna duit betol lagi)

Then, yang paling tidak boleh percaya lagi, Si bos mamat itu menawarkan beli arangan yang bernilai RM 6000 dengan harga RM2000 sahaja. Korang percaya tak?.. Aduss,, kami sudah serba salah di situ. Tak beli rugi pula rasanya. Disebabkan mama tidak cukup duit masa itu, mama mengepaskan voucher itu kepada mymum, mymum pun dengan rasa terpukau, terbelilah barangan dari FRICO. Yelah,, sapa rasa tak terpukau kan, harga RM6K kena bayar RM2K je. Kalau terjadi dekat korang or family korang, korang beli tak?

so, inilah barang yang kami beli : Imaginative oven (RM3K). Percuma Stainless Steel Cookware Set (RM3K juga), Electric Multi Cooker (RM500). Erm..Yang tertera tue, harga dia cakaplah. Tak tahulah betol ke tidak. Dah beli da pun.

Still rasa tidak percaya.
Till then.
-_-



p/s : If korang dapat voucher macam tue, korang beli tak barang2 tue?
p/s/s : korang rasa la kan,, betol ke harga die macam tue?.. harga dia sesuai x?
p/s/s/s: korang rasa kami tertipu tak dengan benda ni?
p/s/s/s/s : korang try2 lah usha website dia dengan klik gambar kat atas tu.


46 comments:

NOOR FATIN said...

apsal taktik sama dengan barangan electrofast mcm sy penah kena? haha! alahai taktik sama aten. sgt2 sama. isk2 jgn la pcaya.. jgn la membazir duit kalau kita xtau asal usulnya..

NOOR FATIN said...

awak dah beli?? knp xselidik dlu? smua taktik sama je =,=

misz FaTiN said...

noor fatin : dah terbeli la yang.. redha je la skng.. -_-

bact said...

senyum je..
belajar dari pengalaman..

:)

NOOR FATIN said...

xpe la awak. nak buat mcm mana. redha je la..

shida saje said...

fuhh..mmg berbaloi-baloi cik fatin thumbsup!

A.D.A.M. said...

Bnda2 cmnie, susah sket nak percaya. huhu

zurena said...

x caye benda mcm ni... dah sah2 kena tipu ni...akak dulu pun pernah kena ..katanya dpt proton perdana tapi bila akak minta ic dia nak photostat..larilah...lain kali hati2..mana ada org baik hati nak bagi kita tawaran mcm tu .....

iwan_dextrous said...

x per..saba je r..hhihih

c.i.k.a.m.i.e.a said...

takde rezeki.. nak buat macam mana kan??

syAzAnA said...

ish, bahaya nie. jgn terpengaruh yer syg!

misz FaTiN said...

bact : yeahhh.. u r rite.. belajar dr pengalaman..

sueRAFE said...

umm, sabar jelah

misz FaTiN said...

noor fatin : -_-
tak dpt nak beli DSLR.. huhu..

misz FaTiN said...

shida : yeke berbaloi?.. kompius plk skng..huhu

Simpleblanklife said...

hahaha ia gila. aku xkan sanggup nak amek risiko bgitu. xde barang free kat dunia skang nih. ade usaha, baru boley berjaya. kah3

misz FaTiN said...

Adam : kami pun mmg xcaye,, cume on dat day je rasa mcm terpukau.. aduss..

misz FaTiN said...

zurena : tu la pasal kak.. lain kali mmg kena hati2.. sblm ni,, mmg selalu lari dr benda mcm ni.. tp ari xtahu kenapa mcm boleh terpedaya.. adus.. -_-

misz FaTiN said...

iwan_dextrous : erm..baek lah.. T_T

misz FaTiN said...

c.i.k.a.m.i.e.a : entahlah dear.. fatin terima je seadanya skrg ni, even bkn duit fatin yg melayang.. huhu..

misz FaTiN said...

syAzAnA : lepas ni akan menjadi seorg yg lbh berhati2..

tengs nasihat.. :)

misz FaTiN said...

sueRAFE : baiklah..sabar itu kan separuh dr iman.. ^_^

misz FaTiN said...

Simpleblanklife : dah nak terkena.. nak wat camne kan.. tp sekali terkena, fatin tak akn biarkan pisang berbuah 2 kali..

bantalbucuk said...

kalau tengok secara rawak memang murah dan berbaloi..tapi..kalau salesman macam ni biasanya susah sikit nak percaya..huhu

hiro said...

melibatkan duit susah sikit nak caya..keh2

misz FaTiN said...

banatlbucuk : 2 la pasal.. masa tu dah terpukau sbb mengambil kira secara rawak.. tp bila fikir balik.. entahlah..-_-

misz FaTiN said...

hiro : erm..adus.. usah kamu kata begitu.. rasa terkilan la pula..huhu

Puan Besar Shag Yahaya said...

Shag tak beli kot. haha. Kalau dapat barang free amik lah, lepas tu kalau suruh beli terus cakap ada hal. haha :P

Entri terbaru Shag : Mengira hari dan terus berdebar

IeDa said...

kalo ieda, maybe tak beli kot.. sebab sebenarnya dorang wat taktik mcm tu nk suh kita beli je.. xpe, pasni hati2 k.. ^__^

forever love said...

byk ny p/s die..huhu

Taip Saja said...

diorang menipu je tu..dah penah kenekan balik salesman tu..padan muka dia..

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

aku takkan beli kot brg tu. wlpn dpt 1k tp kne topup 1k lg. bek ak gne 1k tu utk bli brg2 dpo. kenyang pwot. hahaha

misz FaTiN said...

Shag : bese fatin but camtu lah,, tp xtau ari tu napa mcm terikut je ape org kata.

misz FaTiN said...

ieda : okey,, lepas ni mmg akan lebih hti2.

misz FaTiN said...

forever love : akak mmg da gila p/s skng.. (p/s = play station,, bolehkah?..hehe)

misz FaTiN said...

Taip Saja : mcm mana kmu kenakan salesman tu balik?

misz FaTiN said...

khairul atikah : erm.. menyesal nye rasa,, even yg kuar itu bkn duit sy..aduss.. T___T

Journey of Youth said...

alahai ruginye 2K.
ko bg aku 2K tue pun xpe.blh aku beli iPad...waaaaaaaaaaaa

Taip Saja said...

tu taktik biasa diorang wat..
diorang akan datang rumah kita n then suruh kita bkak coupon/tiket dan yang sama waktu dengannya..
pastu nt dia buat2 kononnya kita antara yg bertuah sebab dapat bkak kupon yang bernilai ribuan ringgit..padahal nanti dia suh bayar kalau nak bkak lagi kupon tu kononnya untuk dapat hadiah yang lagi mewah cam keta ka..barang2 yang dia bagi sebenarnya barang reject dari kilang..
sebelum ni ayah aku da kene da, pas tu bila ada lagi salesman yang wat teknik yang sama kat aku, aku biarkan je dia ckap smpai penat pastu die suh aku bukak..aku pon bkak la..cam biasa kononnya aku menang voucher beribu ringgit..pastu aku sound dia tak payah la dok bohong aku.. aku dah tau da teknik tu..dia dengan malunya terus la memblahkan diri dari situ..pada muka..

misz FaTiN said...

Journey of Youth : tak apelah.. redha je lah,, ekceli mymum pun mmg nak cari oven..(ayat sedapkan hati..huhu)

misz FaTiN said...

Taip Saja : kalau yg dtg uma,, mmg fatin akan ckp : owh.. xpe la cik/encik,, mak tiada di ruma.. maaf ye.. huhu..
tp ni dah kat TESCO,, saja2 tengok2 dan terkena. aduss.. T_T

forever love said...

lor..jangan la sampai gler p/s..haha...kalo gler playstation xpela

misz FaTiN said...

klu ada playstation, mmg akak gila lah men game..hehe.. ;)

forever love said...

haha...atq xreti main playstation.tp reti main komputer games

ziela said...

sy da terkena td..da byr deposit pn..actually oven2 ok ke..

Anonymous said...

sy dah beli brg yg sama..so far brg nye ok,