Friday, December 3, 2010

Pesanan Luqman Al-Hakim

Assalamualaikum
Selamat Sejahtera Readers

Sempena hari Jumaat ni,,
Fatin nak sharelah dengan u'ols semua about,,
PESANAN LUQMAN AL-HAKIM kepada anaknya,,
Luqman Al-Hakim berkata;
"Sepanjang hidupku, aku hanya memilih 8 kalimah dari pusaka para Nabi yang lalu iaitu,,"

  1. Apabila kau sedang bersolat kepada Allah,, maka jagalah fikiranmu
  2. Apabila kau berada di rumah orang lain,, maka jagalah pandanganmu
  3. Apabila kau berada di tengah majlis,, maka jagalah lidahmu
  4. Apabila kau hadir dalam jamuan,, maka jagalah akhlakmu
  5. Ingatlah selalu pada Allah
  6. Lupakan budi baikmu kepada orang lain
  7. Lupakan kesalahan orang lain terhadapmu
  8. Ingatlah kepada mati

Bawalah ALLAH dalam hatimu selalu,
nescaya tiada duka untukmu.
Bawalah ALLAH dalam hatimu selalu,
nescaya musibah dunia tiada apa buatmu.
Lampau ALLAH telah membantumu,
kelmarin ALLAH telah membantumu.
Percayalah hari ini dan selamanya,,
ALLAH tetap akan membantumu.
INSYAALLAH

Moga ALLAH permudahkan perjalanan kita hari ini dan selamanya.. ^_^

P/S : Semoga kita sama-sama mendapat sedikit iktibar dari entry ini.



sumber : SMS from myfrenz


18 comments:

E.d.Y said...

insyaAllah..sama2lah kita ambil iktibar

bantalbucuk said...

thnx fatin sebab berkongsi..=)

misz FaTiN said...

E.d.y : insyaallah.. Amin

misz FaTiN said...

Bantalbucuk : u r welkem.. en3 ni utk peringatan kpd fatin juga.. ^_^

Fakhrur Razi berkata said...

oh
kiranya kita harus cuba kyusuk in everythings we do ;D

betul sgt tuh..
kdg2 tgh solat boleh terigt blog x.x
jahil sungguh

Enna Banana said...

awak awak yang cantik, can i share this? nak buat notes kat fb. boleh tak? kalau taknak kasi, enna tanak kawan! haha

misz FaTiN said...

fakhrur : u r rite.. u get wat i wan 2 share..
erm..kita tidak sepurna,, tp,, kita perlu cuba utk jd sempurna.. ^_^

misz FaTiN said...

enna : tengs ckp sy cantik.. pandai bodek enna ni..huhu..

enna,, just take it.. sharing is caring.. ^_^

zaidi zaim said...

salam kepade semua....

semoge peringatan ini dpt kite amalkan, mudah-mudahan kite beroleh rahmat Allah s.w.t. dlm meneruskan perjalanan hidup ini....

sy nk tambah sikit, Lukmanul Hakim ini juge di kenali sebagai Socrates. Dan muridnya adalah Plato dan yg mengikutinya pula adalah Aristotels sehinggalah kepada zaman Alexander The Great di mana Aritotels merupakan Guru kepadanya.

Tetapi ingatlah, banyak penyelewengan terhadap Alexander The Great telah dibuat sehinggakan beliau di katakan sebagai seorang 'homosexual' . Hal adalah jauh menyimpang dari kehidupan sebenar Alexander The Great. Di mana beliau seorang pencinta kepada Tuhan yg esa.

NOOR FATIN said...

nice entry. sama2 la kita semua insaf dan muhasabah diri :)

nuraimyasmin said...

insyaAllah... :)
salam singgah.

misz FaTiN said...

zaidi zaim : tq 4 d'addition.. mudah2an,, kita sama dapat iktibar..

misz FaTiN said...

noor fatin : sharins is caring rite?.. that y,, fatin selitkan en3 ni,, skdr utk berkongsi..

misz FaTiN said...

nurayimyasmin : tq singgah.. ^_^

Suhami Ahmad said...

insyaAllah..mokasih infonya

misz FaTiN said...

suhami ahmad : sama.. ^_^

ordinary89art said...

tq for the entry1...

misz FaTiN said...

ordinary88art : u'r welkem... benda baik,, fatin kongsi lah.. ^_^