Tuesday, December 7, 2010

Tutorial : Tab Menu

Selamat Sejahtera Readerz..

Today,, fatin buat tutorial untuk buat TAB MENU..


Fatin buat pun coz ada permintaan dari KAI AZMIER,,
dia suruh fatin ajarkan..So,, fatin cubalah ye..



Firstly,, u'ols mestilah decorate TAB BAR yang u'ols inginkan..
Macam ni yang bawah ni sebagai contoh ;


Fatin kali ni,, nak ajar u'ols design TAB BAR yang simple menggunakan PHOTOSCAPE..

Step 1 : Pilih wallpaper yang u'ols suka,, open at PHOTOSCAPE.
Then,, plih resize > reduce the longer lenght 100px

Pastu picha tu jadi kecil,,
nak dapatkan TAB yang mempunyai height n lenght yang cantik,,
2nd step : Pili crop > 1:2 > then Crop la

3rd step : U'ols pergi kat Home,, then,, pilihlah Frame yang u'ols suka..

Lastly, tulis la apa yang u'ols nak tulis atas tu..
Selepas setiap satu yang u'ols tulis tu,, u'ols save dulu b4 nak tulis yang lain..
faham x?..faham x?.. hehe
So,, selesai sudah design TAB BAR u'ols..

Now,, kita proceed pula macamana nak attach kat page u'ols..

1st step : u'ols select NEW POST,, then upload sume TAB BAR u'ols..
Pastu,, u'ols tekan Edit HTML and COPY sume word kat situ..

2nd step : u'ols pilih Design > add gadget > HTML/JavaScript
then,, u'ols paste sume yang u'ols COPY tadi..
Pastu,, u'ols click dekat Rich Text,, nanti jadilah macam picha kat atas ni..

Last step : Cara nak letak LINK kat TAB MENU..
1st : u'ols select one by one TAB BAR tu,,
pastu u'ols click kat simbol yg macam magnet,,
then,, masukanlah LINK ke mana TAB tu nak di join kan..
Note : Do one by one tau step yang ni..

Dah siap,, so u'ols bolehlah SAVE..
Pastu,, u'ols DRAG kan lah,, gadget ni ke bawah header u'ols..
^_^

Thats All

note : if ada yang u'ols tak jelas,, just ask me ya..





13 comments:

azana said...

thanks 4 sharing..

NOOR FATIN said...

thanx! tingin nak buat tapi nti la.. hehe

ordinary89art said...

vry helpful! tq!

misz FaTiN said...

azana : welkem.. sharing is caring..

misz FaTiN said...

noor fatin : welkem.. rajin2 buatla..

misz FaTiN said...

ordinary88art : welkem.. >,<

kai azmier said...

thnx for sharing.. sgt berguna ne.. =)

misz FaTiN said...

kai azmier : welkem.. >,<

E.d.Y said...

wah..bagus la..sharing is caring..:)

misz FaTiN said...

edy : hehe.. u r rite..^_^

forever love said...

thnx 4 sharing..even budak it pun..xtaw cmne nk buat..haha

misz FaTiN said...

forever love : u'r welkem.. kamu bdk it ke?

♥ عينور شافيقه ♥ said...

macam mana nk drag kan kt bwh header tu ? kurang paham lah .